O CZYM ŚWIADCZY WSPŁ b w fun.kwadr?
DZIADZIA: f(x)= ax2+bx+3 wynika z tego ze:
A. a>0 i b>0
B. a>0 i b<0
C. a<0 i b <0
D. a>0 i b=0
10 sty 11:42
Tragos: jakiś wykres chyba do tego powinnien być?
10 sty 11:55
DZIADZIA: tak jest tylko nie potrafie dokładnie go narysowac
10 sty 12:04
DZIADZIA:
10 sty 12:06
wik_gg8947201: B
10 sty 12:09
wik_gg8947201: sry b ma byc dodatnie, bo −b/2a<0, a>0
odp. A
10 sty 12:10
Tragos: na pewno a > 0
widać, że x
w > 0
a > 0, zatem b < 0
10 sty 12:10
Tragos: | | −b | |
wikgg8947201: a dlaczego |
| < 0  |
| | 2a | |
10 sty 12:11
wik_gg8947201: tak pierwsza mysl najlepsza odp. B
10 sty 12:11
Tragos:
10 sty 12:12
DZIADZIA: poprawna odp to B
i to nmie zastanawia bo np liczac delte to z tego wzoru widzimy że a=1 b=1 c=3
10 sty 12:16
Tragos: ciekawe jak doszedłeś do tego, że a = 1, b = 1?
masz miejsca zerowe albo współrzędne wierzchołka?
10 sty 12:21
DZIADZIA:

Na rysunku przedstawiaony jest wykres f. kwad. danej wzorem f(x)=ax
2+bx+3.
wynika ztad ze
A a>0 i b>0
B a>0 i b<0
C a<0 i b<0
D a>0 i b=0
i nie wiem o co kaman bo licze delte ktora wychhodzi mi Δ=−11 co tlumaczy ze funk nie ma m.z a
na rysunku są dwa?
10 sty 12:38
Tragos: Δ = b2 − 4ac
c = 3
Δ = b2 − 12a
jakim niby sposobem policzyłeś dalej Δ, jak tylko wiesz, ze a > 0 i b < 0?
10 sty 12:45
DZIADZIA: wiem bo mam odp ale chcę to zrozumiec
10 sty 12:46
Tragos: na jakiej podstawie stwierdziłeś, że a = 1, b = 1?
10 sty 12:55
DZIADZIA: mam podany ten wzor z niego chyba to wyniki ,wytłumacz mi ja mam się do tego zabrać?
10 sty 13:01
DZIADZIA: wiem ze a jest dodatnie po rysunku bo ramiona ida w gorę
10 sty 13:02
wik_gg8947201: a Xw>0 = −b/2a
i Δ nie trzeba liczyc
10 sty 13:07
DZIADZIA: wik odp do tego zadania to odp B
10 sty 13:08
wik_gg8947201: to tak od razu napisalem B w pierwszych slowach mojego listu
10 sty 13:27
DZIADZIA: ok sory
10 sty 13:36