Eta: Sory! (nie było mnie przez chwilę.... )
Witam ponownie:
Założenie m ≠0 bo 5m
2≠0
i m≠1 bo m−1≠0 ( to widzisz, bo długości promieni
muszą być różne od 0
zad. można rozwiązać dwoma sposobami:
1/sposób;
rozwiąż układ równań tych okręgów i wylicz "m"
2/ sposób: zobacz tu:
../strona/473zatem z tego w−ku musimy wyliczyć S
1 S
2 r
1 i r
2tak:
x
2 −4mx +4m
2 − 4m
2 +y
2 = 5m
2zwijamy do postaci:
(x −2m)
2 +y
2 = 9m
2 => S
1( 2m,0) r
1 = 3m
S
2(0,0) r
2 = m−1
zatem z w−ku ( który podałam na stroniemamy:
okręgi styczne zewnętrznie jeżeli:
IS
1S
2I = r
1 +r
2 IS
1S
2I =
√(2m)2 +0 => IS
1S
2I = 2m
to: 2m = 3m +m −1 => 2m = 1 => m=
12oraz styczne wewnętrznie , czyli:
IS
1S
2I = I r
1 − r
2I => 2m = I 3m −m +1I
to: 2m = I 2m +1I więc dla m>0 mamy:
2m = 2m +1 −−− sprzeczność
a dla m <0 mamy:
2m = −2m −1 => 4m = −1 => m = −
14zatem odp: jest dla m=
12 i m= −
14okręgi mają jeden punkt wspólny