zbiory
kuulik: czesc, mam problem w zrozumieniu obrazu i przeciw obrazu zbioru a mianowicie mam zadanie
wyznaczyc f(A) jeżeli f(x)=x2 , A = [−1,2] i teraz najwazniejsze czemu wynik wychodzi
f(A)=[0,4]?
10 sty 01:39
Anonimowy:
Na pewno tak wychodzi ?
10 sty 02:00
kuulik: tak, robilismy to na cwiczeniach i kazdy ma wynik f(A)=[0,4]
10 sty 02:05
Anonimowy:
A dobra już wiem,
f([−1,2]) = [0,4] ponieważ, największą wartością w tym przedziale jest 4, a najmniejszą 0,
przykładowo:
f[1,3] = [1,9] (dla tej samej funkcji )
10 sty 02:05
kuulik: zastanawiam sie czy jeżeli A=[−1,2] i podstawie −1 do f(x) to ona odrazu przyjmuje wartosc 0?
bo na innych przykładach znalezionych w necie gdy któraś współrzędna była zerem to zawsze w
wyniku było [0,druga wsp.]
10 sty 02:06
kuulik: aha dzieki już czaje
10 sty 02:09
Anonimowy:
10 sty 02:11