matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomian
Marek:
5x
3
−4x
2
−5x+4 Rozwiąże ktoś wielomian?
10 sty 00:18
Eta:
x
2
(5x−4)−(5x−4) = (5x−4)(x
2
−1)= (5x−4)(x−1)(x+1)
10 sty 00:20
Marek:
a skąd x
2
−1?
10 sty 00:22
Eta:
x
2
(5x−4) −
1
(5x−4)=(5x−4)(x
2
−
1
)=...
10 sty 00:48