Całka
kaja: Proszę o pomoc:
∫sin2x dx=sin2x4 +12x+C.
Wiem ,że cos2x=cos2x+12 bo to wynika ze wzoru na jedynke trygonometryczna. Jednak nie
wiem czemu w wyniku jest to podzielone przez 4 i przy 12 jest x.
9 sty 23:38
ZKS:
| | −sin(x)cos(x) | | 1 | |
∫ sin2(x) dx = |
| + |
| ∫ 1 dx = |
| | 2 | | 2 | |
| | −2sin(x)cos(x) | | x | | −sin(2x) | | x | |
= |
| + |
| + C = |
| + |
| + C |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
9 sty 23:43
kaja: skad sie wzielo −sin(x)cos(x) i skad wlasnie ta 12
9 sty 23:47
kaja: dobra już wiem ,ze 1/2 wyciaga sie przed całke i wychodzi 1/2x , ale skad bierze sie ta 4 w
mianowniku
9 sty 23:51
ZKS:
| | −sinn − 1cos(x) | | n − 1 | |
∫ sinn(x) dx = |
| + |
| ∫ sinn − 2(x) dx |
| | n | | n | |
9 sty 23:52
Godzio:
Albo:
| | 1 − cos2x | |
sin2x = |
| , dalej wiadomo |
| | 2 | |
9 sty 23:59