Marcelina: Bardzo ważne zadanie z drgań z fizyki. Błagam o pomoc.

Powietrze o masie m =4kg znajduje się w temperaturze T1=298.16K oraz pod ciśnieniem
p1=4.052·10
5 N/m
2. Ciśnienie powietrza zostało obniżone w warunkach stałej objętości do
p2=1.013·10
5 N/m
2. Oblicz końcową temperaturę powietrza oraz pracę i ciepło zużyte do
dokonania tego procesu. Ciepło właściwe powietrza w stałej objętości cv=753.6 J/kg·K.
9 sty 23:24
Marcelina: To na prawdę pilne. Odświeżam
9 sty 23:36
Marcelina:
9 sty 23:45
Marcelina:
10 sty 00:03
Marcelina: Proszę o pomoc
10 sty 14:07
Karol Pocinacz: W przemianie izochorycznej jeśli temp. końcowa jest niższa niż początkowa to ciepło jest
dostarczone układowi.
W przemianie izochorycznej praca jest równa zero.
Ciepło przemiany izochorycznej:
Q=nC vΔ\Delta T
10 sty 14:11
jaris: Pochodne po x i y
2x2y−x3y−x2y2
du/dx=4x*2y−3x2y−2x*y2
du/dy=2x2−x3−x2*2y
Witam, proszę o krotkie wytłumaczenie, mianowicie jak robisz po x
dlaczego w tym równaniu pozostaje tez y, a jak po y jest sam x tylko na koncu y. chodzi mi
oto
ze w jednym ze tak powiem wyrazie po x jest x i y a w y jest sam x.
10 sty 14:12
Karol Pocinacz: kij go wie
10 sty 14:12
Marcelina: A jak pracę obliczyć?
10 sty 14:32