Alex: Funkca f jest okreslona wzorem f(x)=4x
4-4x
3-9x
2+x+2. Wyznacz te argumenty, dla których
funkcja f i funkcja g(x)=7x
2-15x+2 przyjmuja tę samą wartość
28 kwi 20:33
Agatusia: ja bym przyrownala do siebie obydwie funkcje.
wszystko ladnie sie sklada do grupowania
grupujesz i wychodzi
4x
3 ( x-1) - 16x (x -1) =0
czyli
(4x
3 - 16x) (x-1) =0
pierwszy nawias bym jeszcze przegrupowala 4x(x
2-4)
czyli wychodzi x =0 , i z nawiasu liczysz delte powinny byc dwa m,.z.
i jest jeszcze x =1 z drugiego nawiasu
niech ktos mnie poprawi jakbyco
28 kwi 21:28
Alex: kurcze tez tak liczyłam i własnie niezagadza mi sie w odpowiedziach. odpowiedzi sa takie:
-1, -0,5, 0,5, 2
28 kwi 21:41
Aga: hmmm to niewiem....

?
28 kwi 21:43
Alex: no nic i tak dziekuje za pomoc
28 kwi 22:15
Sitta: x(x-1)(x-2)(x+2)=0
-2, 0, 1, 2.
29 kwi 07:09
aga: moze zle odpowiedzi
29 kwi 23:22