matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg geometryczny. POMOCY
miodzio:
Uzasadnij, że ciąg (an) jest geometrycznym, gdy jego wzór na n−ty wyraz ma postać: an=4
n+1
− 4
n−1
an+1
Doszłam do wniosku, że
=q
an
an+1=4
n+2
− 4
n
4
n+2
− 4
n
q=
i co dalej ?
4
n+1
− 4
n−1
dzięki
9 sty 23:12
miodzio:
proszę o pomoc ...
9 sty 23:20
beti:
4
n
*4
2
−4
n
15*4
n
4
q =
=
= 15*
= 4 = const
1
4
n
*4−4
n
*
4
15
*4
n
4
15
czyli dla kazdego nεN
+
ciąg jest geom. cbdu
9 sty 23:23
miodzio:
dzięki beti
9 sty 23:25
ZKS:
16 * 4
n
− 4
n
15 * 4
n
=
= 4
1
4 * 4
n
−
* 4
n
4
15
* 4
n
4
9 sty 23:26