Wielomian
Marek: 3x3+4x2−12x−16=0
Rozwiąże ktoś?
9 sty 23:10
Marek: No pomóżcie
9 sty 23:15
beti: x
2(3x+4)−4(3x+4)=0
(3x+4)(x
2−4)=0
(3x+4)(x−2)(x+2)=0
9 sty 23:16
ciav: 3x3+4x2−12x−16=0
3x(x2−4)+4(x2−4)=0
(3x+4)(x2−4)=0
(3x+4)(x−2)(x+2)=0
x=−4/3 x=2 x=−2
9 sty 23:18
Weronika: rozdzielasz to na 2 nawiasy:
(3x
3+4x
2)−(−12x+16)=0
później z wiciągasz to co sie da przed nawias:
x
2(3x+4)−4(3x+4)=0
i teraz bierzesz te 2 liczby które są przed nawiasami i bierzesz jeszcze do tego jeden nawias
:
(x
2−4) (3x+4)=0
teraz każde z równań obliczas osobno :
x
2−4=0
x
2=4 /: pierwiastek
x=2 x=−2
i to drugie :
3x+4=0
3x=−4 /:3
x= −1 1/3
czyli odp: x= 2 x=−2 x= 1 1/3
mam nadzieje, że sie nie pomyliłam i że zrozumiałes coś z tego
9 sty 23:27
Weronika: o jeny, przepraszam. faktycznie −4/3 zamiast 1 1/3 ! jaki błąd ..
9 sty 23:29