Jak czytać kwantyfikatory
Cosik: Jak czytać kwantyfikatory...
∀x ∊ R ∀y ∊ R x2+y2 ≥ 0
∀x ∊ R ∃y ∊ R x2+y2 ≥ 0
∃x ∊ R ∃y ∊ R x2+y2 ≥ 0
∃x ∊ R Ay ∊ R x2+y2 ≥ 0
Chcę wiedzieć tylko jak to przeczytać... gdy mam jeden kwantyfikator nie mam z tym problemu.
Pozdrawiam.
9 sty 22:46
Godzio:
1. Dla każdego x należącego do rzeczywistych oraz dla każdego y należącego do R zachodzi ...
2. Dla każdego x ∊ R istnieje y ∊ R dla którego zachodzi ...
3. Istnieje x ∊ R oraz istnieje y ∊ R, dla których zachodzi ...
4. Spóbój sam/a
9 sty 22:49
gertuda: Co ja pacze ?
9 sty 22:52
Cosik: Istnieje x ∊ R, które dla każdego y ∊ R zachodzi...
dobrze?
9 sty 22:56
Godzio:
które zamieniłbym na "taki, że
9 sty 22:56
Cosik: Mam jeszcze pytanie ad. wartości logicznej...
∀x ∊ R ∃x ∊ R x2 + y = 0
Według odpowiedzi jest to fałsz...
Ale z moich spostrzeżeń:
Dla x = −2
y = −4
4 + (−4) = 0
Dla x = 0
y = 0
0 + 0 = 0
Dla x = 2
y = −4
4 + (−4) = 0
Chyba dla każdego "iksa" znajdę element "y", żeby zdanie było = 0
9 sty 23:11
Cosik:
9 sty 23:30
Cosik:
9 sty 23:42
Godzio:
Jesteś jeszcze ?
10 sty 00:01
Cosik: Jestem
10 sty 00:32
Godzio:
Jest to fałsz bo:
Dla każdego x istnieje y (w domyśle dużo x, jeden y)
Dla x = −2
y = −4
4 − 4 = 0 − ok
Ale,
x = 1
1 − 4 = −3 ≠ 0
Dlatego to jest fałsz
10 sty 00:34
kylo1303: Na jakim etapie edukacji to wystepuje?
10 sty 00:35
Cosik: Inaczej... dla każdego "X−a (rzeczywistego)" istnieje jakiś element "Y (rzeczywisty)".
Dla
x=1 istnieje też taki y−grek... jest to y=−1
Zrobiłem z 90 przykładów − i tylko na tym mi źle wychodzi xD
10 sty 00:37
Godzio: W LO jest taki przedsmak, na studiach mała powtórka (na kierunkach technicznych)
lub osobny przedmiot (matematyka, niektóre kierunki humanistyczne np. socjologia

)
10 sty 00:37
Cosik: @kylo1303 − nie rozumiem o co pytasz. Pierwszy rok studiów, podstawy logiki.
10 sty 00:37
Godzio:
Chodzi, że dla każdego x musi być jeden i ten sam y
10 sty 00:38
kylo1303: O to wlasnie pytalem, bo jak zauwazyl Godzio "taki przedsmak" byl w LO ale myslalem ze
moze inni maja troche bardziej rozszerzony. Chcialem po prostu wiedziec czy to LO czy studia.
Dzieki i juz wam nie przeszkadzam.
10 sty 00:39
Cosik: To już wszystko jasne, mogę dział "kwantyfikatory" zamknąć i przejść do relacji równoważności.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc.
10 sty 00:40