Pomocy prosze
Tomek: Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje

zad1
| | 1 | |
Dana jest funkcja kwadratowa w postaci kanonicznej f(x)=− |
| (x−1)2+2 |
| | 2 | |
a) przedstaw tę funkcję w postaci ogolnej i iloczynowej
b) Podaj:
− zbiór wartości funkcji f
−zbior w ktorym funkcja f jest rosnąca
−zbiór tych argumentów, dla których funkcja f przyjmuje wartości niedodatnie
zad2
Rozwiąż rownanie oraz nierówność:
a) 3x
2−2=x
b)−2x
2+8≤0
zad3
wyznacz najmniejszą oraz największą wartość funkcji f(x)=x
2+5x+7 w przedziale <−4;−1>
zad4
Funkcja kwadratowa f(x)=3x
2+bx+c ma dwa miejsca zerowe: x
1=−2 i x
2=1. Wyznacz b oraz c.
zad 5
Funkcja kwadratowa f(x)=ax
2+bx+2, gdzie a≠0, przyjmuje wartość (−1) dla argumentu 1. jednym z
| | 1 | |
jej miejcs zerowych jest liczba |
| |
| | 2 | |
a) wyznacz wzór tej funkcji
b)oblicz drugie miejsce zerowe tej funkcji
c) dla znalezionych wartości a oraz b rozwiąż nierówność: 8−5x≥f(x)