bardzo prosze to pilne
misiek: Rozwiąż równanie 4x+2=2+3x−5
9 sty 22:27
Fajaf: | 4 | | 2(x − 5) | | 3 | |
| = |
| + |
| // sprowadzenie do wspolnego mianownika |
| x+2 | | x − 5 | | x − 5 | |
| 4 | | 2x − 7 | |
| = |
| // wymnozenie i uporzadkowanie |
| x+2 | | x − 5 | |
9 sty 22:41
Fajaf: 4x − 20 = 2x
2 − 7x + 4x − 14 // na krzyż
2x
2 − 7x + 6 = 0
Δ= 49 − 48 = 1
D: x∊ℛ\{−2;5}
9 sty 22:45
misiek: może mi to rozwiązać bo ja z tych zadań nie bardzo coś rozumię
9 sty 22:46
misiek: dziękuję bardzo za rozwiązanie
9 sty 22:47
misiek: i za wskazówki w rozwiązaniu
9 sty 22:48