proste
ulaat: napisz równanie prostej l1 równoległej do osi OY i przecinającą prostą l o równaniu
4x+3y−6=0 w punkcie C=(−15,4). Oblicz obwód trójkąta ograniczonymi prostymi l,l1 i osią
OX.
26 mar 11:57
Basia: Podpowiadam
26 mar 12:07
ulaat: ok. czekam i z góry dziękuję
26 mar 12:08
Basia: Prosta l1 równoległa do osi OY musi mieć równanie x=a.
Jakie będzie to "a" skoro prosta l1 przechodzi przez punkt C(−15;4) ?
Czekam na odpowiedź.
26 mar 12:09
ulaat: narysowałam prostą l i wychodzi mi, że punkt C nie leży na tej prostej, czy to ma jakieś
znaczenie?
a=−15
26 mar 12:15
Basia: dobrze, zaczekaj chwilę, zaraz wrócę
26 mar 12:17
Basia:
Z tego wynika, że równanie pr. l
1 to
x = −15.
Punkt A to punkt przecięcia l
1 z osią OX
Punkt B to punkt przecięcia l z osią OX.
Musisz wyznaczyć współrzędne tych punktów.
Wiesz jak to zrobić ?
26 mar 12:24
ulaat: czyli y=0?
A=(−15;0)
B=(1,5;0)
26 mar 12:31
Basia: oczywiście; dokończyć już chyba potrafisz ?
26 mar 12:35
Basia: Aby obliczyć |AB| i |AC| stosujesz wzór na odległość między dwoma punktami
|AB| = √(xb−xa)2 + (yb−ya)2
|AC| = √(xc−xa)2 + (yc−ya)2
26 mar 12:37
ulaat: a czy nie powinnam jeszcze policzyć długość odcinka BC, skoro mam policzyć obwód
trójkąta?
26 mar 12:43
ulaat: wzór znam

dzięki
26 mar 12:43
Basia: Oczywiście, że tak. Przegapiłam obwód. Myślałam o polu.
26 mar 13:15