6-kąt foremny
BLAZEJ_505:Na rysunku punkt C jest środkiem boku sześciokąta foremnego. Wykaż że odcinek AC i BC dzielą
sześciokąt na trzy części o równych polach
9 sty 22:06
BLAZEJ_505: pomoże ktoś?
9 sty 22:28
BLAZEJ_505: i jak bedzie?
10 sty 07:57
Basiek: Ja coś jakby....
zakładając, że bok BA= 2a
3*4a2√3
pole całego sześcianu to PC=
= 6√3 a2
2
Teraz obliczmy pole ΔABC, wysokość to 2 wysokości trójkąta ABO (równobocznego) , gdzie h=a√3
czyli H=2a√3
Pole: P=2a2√3
Widzimy, że dwa sześciokąty są przystające− ich pole to 2P1
No to Pc−P=2P1
Itd. z tego wychodzi pozdrawiam, muszę zmykać