Granice całkowania :)
olka: Do policzenia jest całka podwójna ∫∫√4−x2−y2dxdy. Gdzie D={(x,y)∊R2 :x2+y2≤2x} ktoś
mógłby pomóc? Jak to jest z granicami całkowania?
9 sty 21:49
Krzysiek: x2 +y2 ≤2x
(x−1)2 +y2 ≤1
i przejście na współrzędne biegunowe:
x=rcosφ
y=rsinφ
lub
x=rcosφ +1
y=rsinφ
wstawiasz do wzoru i wyliczasz r
9 sty 21:54
olka: r będzie od 0 do π/2 ?
9 sty 22:24
Krzysiek: wstawiłaś do (x−1)2 +y2 ≤1 i coś takiego Tobie wyszło? ...
w 1) masz r(r−2cosφ)≤0
więc r∊(0,2cosφ]
φ∊[0,2π]
9 sty 22:30