Nierówność logarytmiczna
Monika ;-): Nierówność logarytmiczna
Bardzo proszę o pomoc, lub chociaż naprowadzenie...
Wiem jak to liczyć, ale wychodzą kosmiczne wyniki

log(9
x−1 )≥ 1 − log3 + xlog3
9 sty 21:49
Tragos: xlog3 = log3
x
1 = log10
9 sty 21:57
Monika ;-): To ja wiem

Przekształciłam wszystko:
log(9
x−1) ≥ log10 − log3
x
Mam wszędzie te same podstawy? Mogę opuścić już logarytmy?
9 sty 22:01
Mila:
log(9
x − 1) ≥ log 10 + log 3
x −log3
| | 10∧ 3x | |
log (9x −1) ≥log |
| |
| | 3 | |
dalej ładnie się liczy
9 sty 22:01
Monika ;-): Przemnożyłam przez ten mianownik:
3(9x−1)≥10*3x
I co dalej z tym zrobić?
9 sty 22:11
Eta:
podstaw 3
x= t, t >0 to: 9
x= t
2
i teraz szalej z deltą ............
9 sty 22:13
Monika ;-): Po podstawieniu t :
3t
2 − 10t − 3 =0 Tak? Dobrze?
9 sty 22:16
DZIADZIA: Pomozecie ?ile miejsc zer?
f(x)= −(x−1)2+x2+2x
9 sty 22:20
Mila:
Do Moniki .Dobrze.
9 sty 22:24
DZIADZIA: a do mnie? plisss
9 sty 22:24
Eta:
Echh
DZIADZIA 
−(x
2−2x+1) +x
2+2x=0
−x
2+2x−1+x
2+2x=0
dokończ .......
9 sty 22:29
Mila: −(x−1)2+x2+2x =0
−x2 +2x −1 + x2 + 2x= 0
4x =1
jedno miejsce zerowe
9 sty 22:32
Monika ;-): Teraz mam problem.
t
2= to samo tylko z "+"
I teraz podstawiam:
3
x = t
1 i 3
x= t
2
Ale jak to dalej ruszyć?
9 sty 22:34
DZIADZIA: eta dziękuje miejsce zer to x=1/4
czyli z funkcji kwadratowe powstaje fun liniowa
?
DZIADZIA jestem to wiesz
9 sty 22:39
Mila:
Monika źle liczysz deltę.
9 sty 22:43
Monika ;-): Ale jak źle?
3t2−10t−3=0
Δ=b2−4ac
Δ=(−10)2−4*3*(−3)
Δ=100+36
Δ=136
Pierwiastek z tego to: 2√34
9 sty 22:49