Pierwiastkiem wielomianu W(x)=x^3 - mx^2 5 jest liczna (-1)
Piotr: Pierwiastkiem wielomianu W(x)=x3 − mx2 + 5 jest liczna (−1). Sprawdź istnienie innych
pierwiastków i rozłóż wielomian na czynniki stopnia niższego.
Wyliczyłem, że
W(−1) = 0 ⇔ −1 − m +5 =0
m = 4
W(x) = x3 − 4x2 + 5
Jak to dalej rozwiązać?
Nie wiem, jak W(x) = 0 rozwiązać dla innych pierwiastków
26 mar 11:41
Basia:
W(−1) = 0
Z tego wynika, że W(x) jest podzielny przez x−(−1) = x+1
Wykonaj dzielenie. W wyniku dostaniesz wielomian st.2; czyli potem Δ i pierwiastki.
26 mar 11:54
Bogdan:
Podziel wielomian W(x) przez dwumian (x + 1), np. schematem Hornera, otrzymasz
wielomian drugiego stopnia, który rozwiążesz przy pomocy Δ
26 mar 11:54
Basia: Witaj Bogdanie! Wpadłam na chwilkę. Nie widziałam, że piszesz podpowiedź.
26 mar 11:56
Piotr: Po podzieleniu wychodzi x2 − 5x +5 oraz z Δ:
x1 = (5 − √5)/2 x2 = (5+√5)/2
Dzięki za pomoc
26 mar 11:59
Bogdan: Witam Basiu, a ja nie widziałem Ciebie. Ktoś mi przed chwilą napisał, żebym się
pospieszył z podaniem gotowego rozwiązania, bo czas ucieka i że zadanie jest
dla kogoś innego. Jeszcze nie byłem tu poganiany.
Piotrze − dobrze.
Pozdrawiam
26 mar 12:08