jak to rozwiązać?
cobra3902:

Funkcją liniową, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji y = − pierwiastek z 3x, +1 i
przechodzi przez punkt (0, −5) określa wzór:
A: y = 5+ pierwiastek z 3x
B: y = −5x + pierwiastek z 3
C: y = pierwiastek z 3
D: y = −5 − pierwiastek z 3x
Prosze o wskazówki w rozwiązaniu zadania
9 sty 21:16
Kejti:
f(x)=ax+b
jeśli wykres jest równoległy to współczynnik 'a' będzie taki sam, więc:
f(x)=√3x+b
przechodzi przez punkt 0;5 więc f(0)=5
dokończ..
9 sty 21:20
Eta:
odp: D)
y= −√3 x +b i (0, −5)
−5 = 0 +b to b= −5
y= −√3 x −5
9 sty 21:21
Kejti: no tak..zeżarłam minusa..mniam.
9 sty 21:22
cobra3902: dziekuje
9 sty 21:22
cobra3902: a gdyby był prostopadły wykres do tej funkcji to współczynnik a będzie też taki sam?
9 sty 21:23
Kejti: nie..wtedy iloczyn współczynników 'a' będzie równy −1..
9 sty 21:24
cobra3902: oki dziekuje
9 sty 21:25