pola figur
kina: Proszę bardzo o pomoc
1. Trapez wpisano w okrąg o promieniu 5 cm w taki sposób. że dłuższa podstawa jest
jednocześnie średnicą okręgu . oblicz pole i obwód trapezu oraz długość jego przekątnej
, jeżeli krótsza podstawa trapezu wynosi 8 cm.
2.Suma długości krótszej przekątnej i boku rombu wynosi 16 cm . oblicz pole i wysokość
rombu , wiedząc że jego obwód jest równy 32 cm
Proszę o pomoc .. i z góry bardzo dziękuje osobie która mi pomoże
26 mar 11:41
Sabin:
Więc tak:
2. Narysuj rysunek, oznacz bok np. jako a, przekątne jako e oraz f.
Z treści zadania masz, że a + e = 16 oraz Obwód = 4a = 32.
Z tych dwóch równań wylicz a oraz e.
Przekątne w rombie przecinają się pod kątem prostym − wykorzystaj to do obliczenia z
Pitagorasa długości przekątnej f.
| | 1 | |
Następnie masz wzór na pole rombu P = |
| ef − podstaw i wylicz. Inny wzór na pole |
| | 2 | |
rombu mówi, że P = ah, gdzie h − wysokość. Wykorzystaj wcześniej obliczone pole i wylicz
stąd h.
Mi wyszło pole = 32
√5, h = 4
√5
26 mar 12:35
Sabin:
Ale źle mi wyszło

Dałem plamę przy Pitagorasie. Tak więc metoda jest dobra, ale wynik wyjdzie inny.
26 mar 17:53