Pierwiastki
Annn: W(x)= x
3−4x
2−ax+4 wiedząc że pierwiastkiem jest liczba −1 wyznacz a oraz pozostałe
pierwiastki. Proszę o pomoc!
9 sty 20:58
Kejti: Podstaw za 'x' −1 i przyrównaj do zera..policzysz 'a'.
9 sty 20:59
Annn: a=1 dalej rownanie w(x)= x3−4x2−x+4 i?
9 sty 21:03
Kejti: wyłącz wspólny czynnik przed nawias z pierwszego i drugiego..a potem trzeciego i czwartego
wyrazu..powinno Ci wyjść to samo w nawiasach..
9 sty 21:05
kachamacha: np poprzez grupowanie znajdziesz resztę pierwiastków
9 sty 21:05
Annn: Niestety nie wiem jak to zrobić
9 sty 21:08
Kejti: zacznę..a Ty dokończysz..
x3−4x2−x+4=x2(x−4)−...
9 sty 21:11
Annn: no wlasnie ale w 3 i 4 czlonie nie ma co wyciagnac bo ani x ani ,4
9 sty 21:15
cobra3902: wyłącz wspólny czynnik przed nawias z x do trzeciej i do drugiej za a podstaw −1 i policz te
pierwiastki które Ci pozostały
9 sty 21:18
Kejti: jak nie ma czego..to zawsze '1' albo '−1' w tym wypadku..które?
9 sty 21:22
Annn: x2(x−4)+1(x−4)= (x−4)(x2+1) ?
10 sty 21:47
Annn: 
?
12 sty 16:24
Annn: albo chyba
x2 (x−4)−1(x−4)
12 sty 16:27