ciągi
zbk: znajdź pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego w którrym a
1 +a
2 +a
3 =6
a
1 + a
3 + a
5 =10,5
ja zrobiłem tak:
| | 6 | |
z pierwszego a1 +a1q+a1q2=6 wyciągam a1 przed nawias po podzieleniu mam a1= |
| |
| | 1+q+q2 | |
i podstawiam a
1 podstawiam do drugiego i mam
| 6 | | 6q2 | | 6q4 | |
| + |
| + |
| =10,5 i wiadomomnoże 10,5 razy mianownik i |
| 1+q+q2 | | 1+q+q2 | | 1+q+q2 | |
wychodzi wielomian czwartego stopnia
prosze o pomoc bardziej o liczenie mi chodzi hyba że jakiś łatwiejszy sposób jest
9 sty 20:58
ejendi: z twojego równania mamy:
6(1+q2+q4)/(1+q+q2)=10,5
dzielimy wielomiany
(q4+q2+1):(q2+q=1)=q2−q+1
6q2−6q+6−10,5=0
2q2−2q−1,5=0
q1=1,5
q2=−1/2 to pasuje
a1=8
10 sty 13:00