Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
Sławek.: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) = −x
2 + 4x − 7 w przedziale <−1,
√1>
Moim zdaniem to jest jakieś fakeowe zadanie bo Δ wychodzi ujemna.
9 sty 20:52
Sławek.: pomoze ktos?
9 sty 20:57
9 sty 21:01
Sławek.: kurde źle wam przepisałem, tam na koncu przedziału jest
√10 a nie
√1
9 sty 21:05
Basiek: dla 3,16 jak widać nie jest to ani wartość największa, ani najmniejsza.... Za to w tym
przedziale znajduje się wierzchołek W(x,y) gdzie x=2 , y= −3 i to jest największa wartość w
tym przedziale

Chyba.
9 sty 21:10