kombinatoryka
truskill: Rzucamy pięć razy kostką do gry. Ile jest możliwości otrzymania szóstki przynajmniej raz?
9 sty 20:50
Basiek: Ω=6
5
a zamiast zdarzeniem A− wylosowanie szóstki przynajmniej raz , najlepiej zrobić A'− nie
wylosowanie szóstki ani razu

Ile jest takich możliwości?
9 sty 20:52
Basiek: A co tam , doliczę.
A'= 5
5
A= Ω−A'= 6
5−5
5= 4651
| | 4651 | |
P(A)= |
| ≈0,59≈0,6 |
| | 7776 | |
Tylko niech ktoś sprawdzi, nie znoszę kombinatoryki.
9 sty 21:07
truskill: No juz policzylem

4651 wynik. Tylko wlasnie nie wiedzialem jakim sposobem, bo nie trzeba
bylo prawdopodobiensta liczyc.
9 sty 21:10
truskill: dzieki =)
9 sty 21:11
Basiek: Ups.
Się zapędziłam

No nic, to na przyszłość. Masz liczność zbiorów A, A' i Ω.
9 sty 21:11