wektory- proszę o pomoc !
student: Znaleźć wektor jednostkowy →x prostopadły to wektorów →u= [2, −1, 1] i →v= [1, 2, −1].
9 sty 20:49
Krzysiek: oblicz iloczyn wektorowy
9 sty 21:06
student: a można prosić o rozwiązanie?
9 sty 21:08
Krzysiek: wektor prostopadły do tych dwóch wychodzi:
[−1,3,5]
wektor jednostkowy to:
9 sty 21:13
student: dobrze, ale jaki jest schemat oblczeń?
9 sty 21:13
Krzysiek: schematów na obliczenie wektora prostopadłego do dwóch jest kilka, poszukaj w notatkach lub w
internecie.. tyle możesz chyba zrobić?
9 sty 21:15
student: tak się składa ze nie mam w notatkach

ale dobrze, przepraszam, że zapytałam.
9 sty 21:16
Krzysiek: nie ma za co przepraszać
9 sty 21:20
student: a moze jednak pomożesz i powiesz skad sie to wzięło?
9 sty 21:22
9 sty 21:24
student: dobrze dobrze

zabawne. wiem jak sie liczy iloczyn wektorowy, ale nie wiem co dalej z tym
zrobić
9 sty 21:26
9 sty 21:27
student: za ten czas zdązyl byś powiedziec własnymi słowami
9 sty 21:32
Krzysiek: jednak mam nadzieję, że dzięki temu więcej się nauczysz

na wiki jest dużo informacji
(oczywiście nie wszystkie zrozumiałe i nie wszystko są dobre)
9 sty 21:34
student: nie, bo dalej nie wiem dlaczego jest 1/√35
9 sty 21:37
DZIADZIA: krzysiek mam prosbę
ile miejsc zerowych ma funkcja
f(x)= −(x−1)2+x2+2x
9 sty 21:38
Krzysiek: jest to długość wektora...
czyli
√(−1)2 +32 +52 =
√35
więc aby długość wektora była równa jeden dzielimy wektor przez jego długość
| | 1 | | 3 | | 5 | |
i mamy: [− |
| , |
| , |
| ] ( i teraz oblicz długość tego wektora i |
| | √35 | | √35 | | √35 | |
sprawdź czy rzeczywiście jego długość wynosi 1)
9 sty 21:40
DZIADZIA: POMOC prosić
9 sty 21:41
Krzysiek: Dziadzia, skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia...
(x−1)2 =..
9 sty 21:42
student: no i teraz wiem

dziękuje CI bardzoooooooo
9 sty 21:48
DZIADZIA: ja robić tak
−(x−1)2=i teraz ktory wzor? (a−b)2 czy (a+b)2 bo przed nawiasem mam − ?
z gory dziekować
9 sty 21:48
Krzysiek: (a−b)2 , ten minus Tobie w niczym (na razie )nie przeszkadza
9 sty 21:51
DZIADZIA: wyliczylem że delta wyszła 2√2 czyli ze jest większa od zera i ma dwa miejsca zerowe a w odp
jest ze ma jedno miejsce zerowe
9 sty 21:55
Krzysiek: bo x2 się skracają.. więc zostaje funkcja liniowa
9 sty 21:58
DZIADZIA: ile wyjdzie to miejsce zer?
9 sty 22:04
Krzysiek: f(x)=4x−1
| | 1 | |
więc miejsce zerowe to x= |
| |
| | 4 | |
9 sty 22:06
DZIADZIA: kurde mi wychodzi że −2x+2x to też mi się redukują i x2 też się redukują
9 sty 22:07
DZIADZIA: coś za duzo kombinuję
9 sty 22:07
DZIADZIA: a nie zapomniałes o minusie przed nawiasem ?
9 sty 22:16
Krzysiek: nie, nie zapomniałem
9 sty 22:19