matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pierwiastek wielomianu
konsu:
Wykaż że liczba 1−
√
3
jest pierwiastkiem wielomianu w(x)=x
3
−(4−2
√
3
)x
9 sty 20:44
beti:
czyli w(1−
√
3
)=0 w(x) = x(x
2
−4+2
√
3
) wystarczy sprawdzić, czy liczba 1−
√
3
zeruje drugi czynnik
9 sty 20:49