układ równan
Kuba: 2x+y=1
x2+y2=1
Jest to układ równań zapomniałem kompletnie jak sie je robi gdy są potegi, Prosze o pomoc</sup>^
9 sty 19:47
aa: y = 1 − 2x
podstawiasz za y 2 ( 1 − 2 x ) 2
9 sty 19:49
Kuba: No tak próbowałem ale to i tak wychodzi potęga z wzrou skróconego mnożenia
9 sty 19:50
Kuba: to wychodzi tak:
y=1−2x
5x2−4x+2=1
9 sty 19:51
aa: przenosisz 1 na lewą strone i delta
9 sty 19:52
Kuba: a to tego to juz nie pamietam mozesz zrobic do konca. prosze?!?
9 sty 19:54
aa: a = 5 b = −4 c = 1
Δ = b2 − 4ac
9 sty 19:55
Kuba: i to juz koniec. Dziękuje bardzo </sup>:D
9 sty 19:57
aa: ej ale przecież źle wymnożyłeś a ja nie sprawdzalam o myślalam ze jest ok. to nie bedzie
wychodzić tak : 5x2−4x+2=1 licz od nowa
9 sty 19:57
Kuba: Okey juz robie jeszcze raz
9 sty 19:59
aa: 5x2 − 4x + 1 = 1
5x2 − 4 x = 0
x ( 5x − 4 ) = 0
dalej dasz rade
9 sty 19:59
Kuba: serio nie bedzie 5x
2−4x+2=1

To jak to inaczej to wzór skróconego mnożenia jest
9 sty 20:02
aa: ( 1 − 2x ) 2 = 12 − 2*1*(−2x) + ( −2x)2 = 1 − 4x + 4x2
9 sty 20:04
Kuba: Ano tak taki bład dzieki ze zauwazyłes/łas? No moja wina
9 sty 20:05
aa: spoko
9 sty 20:06
Kuba: Jeszcze raz dziękuje
9 sty 20:10