o matko pomocy
tomek: jak obliczyć ekstremum uprzedzam że jestem zielony
9 sty 19:46
tomek: PROSZE
9 sty 19:49
Karolina: f ma minimum lokalne w x=e
9 sty 19:51
tomek: A JAK TO POLICZYĆ?
9 sty 19:54
Kejti: wiem jak to zrobić..ale czysto teoretycznie..
9 sty 19:58
Karolina: rozpiszę to:
1.Wyznaczamy dziedzinę funkcji
x>o czyli d: x do (o, nieskonczonosc)
2. Liczymy pochodna
f'(x)= x)' razy lnx − x razy (lnx)'(lnx)2
lnx−1lnx2
3. pochodną przeyrownujesz do 0 ale tylko licznik bo mianownika sie pozbywasz poprzez
podzielnie obu str. rownania przez mianownik, wychodzisz na:
lnx−1=0
lnx=1 i teraz dzielisz przez e obie strony (bo f. wykladnicza jest odwrotnosci logarytmicznej),
wychodzisz na cos takiego:
elnx=e1
x=e z wlasnosci poteg liczba podniesiona do 1, daje sama siebie
9 sty 20:00
Karolina: tam jest e w potedze lnx elnx
9 sty 20:02
tomek: KURCZE nie ten przykład co trzeba...
jak nie straciliście jeszcze cierpliwości do mnie
9 sty 20:08
Karolina: nie wiem jak to, może tam pochodną jak juz wyjdziesz na nia, pomnożyc przez sprzezenie...ale
nie mam pomyslu w sumie
9 sty 20:18
tomek: :(:(:( nie wiem co to jest sprzeżenie'
9 sty 20:32