funkcja
martaa: Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f jest przedział <−3, ∞). Osią symetrii wykresu funkcji
jest prosta o równaniu x=1, a jednym z jej miejsc zerowych jest liczba −1. Wyznacz wzór
funkcji f i zapisz go w postaci ogólnej.
9 sty 19:39
beti: ze zb. wartości mamy q=−3
z osi sym. − p=1
czli p. kanoniczna wygląda tak: y = a(x−1)
2−3
skoro m. zer. jest liczba −1, to z def. m. zer. mamy:
0=a(−1−1)
2−3
| | 3 | |
wzór tej funkcji w p. kanonicznej: y= |
| (x−1)2−3 −− teraz zamien ją na ogólną stosując |
| | 4 | |
wzór skr. mnożenia.
9 sty 19:48