Wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema
Karolina: f(x)= x − 2ln(x)
| | 2 | |
pohodna wyszła mi f'(x)= 1 + |
| więc miejsce, gdzie pochodna prezyjmuje wartość zero to |
| | x | |
−2, ale −2 nie należy do dziedziny funkcji (0, nieskończoności) więc ekstremów nie ma. Jeśli
chodzi o przedziały monotnniczności to f. rośnie (0, nieskończoności), czyli w całej swojej
dziedzinie.
Powiedzcie proszę czy to poprawne rozwiązanie?
9 sty 19:34
Karolina: Czy to ktoś może sprawdzić, proszę?
9 sty 19:40
Karolina: Jest to dla mnie ważne.
Mam jeszcze podobną funkcję. f(x)= ln(x) − 13 x.
Pochodna f'(x)= 1x−13
x=3
więc f rośnie w (3, nieskończoność)
f maleje w (0,3) ( ze względu na dziedzinę funkcji która jest od (0, nieskończoności), chociaż
dziedzina pochodnej to R−{0}
i funkcja ma minimum w x=3, wtedy wartosc funkcji=ln3−1?
9 sty 19:47
Karolina: Naprwdę nikt?
9 sty 19:51
Karolina: Nie mam odpowiedzi do tych przykladow, a musze wiedziec
9 sty 20:06
Fajaf: a w pierwszym przykładzie pochodnia nie będzie przypadkiem '−', a nie '+' ? Wtedy przyrównując
ją do 0 otrzymasz x=2.
Narysuj wykres funkcji dla x = 1 i x = 3, albo zrob wykres liniowy w arkuszu kalkulacyjnym, i
sprawdź czy funkcja przechodząc przez punkt x=2 przecina os OX I−"z góry na dół" czy II−"z
dołu do góry".
I − maximum
II − minimum
9 sty 20:33
Karolina: Tak, masz rację ram będzie "−".
Wielkie dzięki

A jak z tej funkcji wyliczyć największe i najmniejsze wartości f. w przedziale <1,e>?
9 sty 20:43