matematykaszkolna.pl
Wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema Karolina: f(x)= x − 2ln(x)
 2 
pohodna wyszła mi f'(x)= 1 +

więc miejsce, gdzie pochodna prezyjmuje wartość zero to
 x 
−2, ale −2 nie należy do dziedziny funkcji (0, nieskończoności) więc ekstremów nie ma. Jeśli chodzi o przedziały monotnniczności to f. rośnie (0, nieskończoności), czyli w całej swojej dziedzinie. Powiedzcie proszę czy to poprawne rozwiązanie?
9 sty 19:34
Karolina: Czy to ktoś może sprawdzić, proszę? emotka
9 sty 19:40
Karolina: Jest to dla mnie ważne. Mam jeszcze podobną funkcję. f(x)= ln(x) − 13 x. Pochodna f'(x)= 1x13 x=3 więc f rośnie w (3, nieskończoność) f maleje w (0,3) ( ze względu na dziedzinę funkcji która jest od (0, nieskończoności), chociaż dziedzina pochodnej to R−{0} i funkcja ma minimum w x=3, wtedy wartosc funkcji=ln3−1?
9 sty 19:47
Karolina: Naprwdę nikt?
9 sty 19:51
Karolina: Nie mam odpowiedzi do tych przykladow, a musze wiedziec emotka
9 sty 20:06
Fajaf: a w pierwszym przykładzie pochodnia nie będzie przypadkiem '−', a nie '+' ? Wtedy przyrównując ją do 0 otrzymasz x=2. Narysuj wykres funkcji dla x = 1 i x = 3, albo zrob wykres liniowy w arkuszu kalkulacyjnym, i sprawdź czy funkcja przechodząc przez punkt x=2 przecina os OX I−"z góry na dół" czy II−"z dołu do góry". I − maximum II − minimum
9 sty 20:33
Karolina: Tak, masz rację ram będzie "−". Wielkie dzięki emotka A jak z tej funkcji wyliczyć największe i najmniejsze wartości f. w przedziale <1,e>?
9 sty 20:43