3x^2 (2x + 7 ) = 4 ( 2x + 7 ) = ?
Sławek.: Rozwiąż równanie:
3x
2 (2x + 7 ) = 4 ( 2x + 7 ) = ?
Wyszło mi, że x = 2
√3/3 lub x = −2
√3/3 lub x = −7/2
czy dobrze?
pozdrawiam i prosze o pomoc!
9 sty 19:29
krystek : tak
9 sty 19:30
krystek : (2x+7)(3x2−4)=0 i tylko tak
9 sty 19:31
Sławek.: a to jak iksy wyliczyłem to źle?
9 sty 19:35
Sławek.: bo polecenie było rozwiąż równanie a nie rozłóż na czynniki. To jest z trstu mturalnegp.
rozumiem, ze na maturze straciłbym punkty?
9 sty 19:37
Sławek.: to jak to wkoncu jest?
9 sty 19:46
krystek : Ale czego nie rozumiesz ? Jak wymnozysz to potem i tak postać iloczynowa ,bo to jest st
trzeciego. Zadnych punktów nie pozbędziesz się !
9 sty 19:50
Sławek.: rozłożyłem to jeszcze bardziej i przyrównałem do 0. tak zeby został mi sam x. i to jest źle?
9 sty 19:57
Sławek.: czyli 2x + 7 = 0
czyli x = −7/2
lub
√3x −2 = 0
czyli x = −2/√3
czyli x = −2√3 / 3
lub x = 2√3 / 3
9 sty 19:59
krystek : (√3x+2)(√3−2)=0
9 sty 20:01
Sławek.: a nie (√3x + 2)(√3x − 2) (2x + 7) = 0 ?
9 sty 20:04
Sławek.: hmm?
9 sty 20:06
krystek : no tak , nie zauważyłam trzeciego czynnika , stąd mój post .Pozdrawiam Powodzenia!
9 sty 20:06
Sławek.: no ale jeszcze chwilka

i moge teraz te 3 czynniki przywrównać do 0?
9 sty 20:07
krystek : No inaczej byś nie miał tych odpowiedzi (,,,)(,,,)(,,,)=0 ⇔(,,,)=0 lub (,,,)=0 lub(,,,)=0
Inaczej a*b*c=0⇔a=0lub b=0 lub c=0
9 sty 20:11
krystek : W następnym poście− sposób liczenia jest poprawny, tylko liczb nie widzę.
9 sty 20:13