oblicz pole i obwód
aga: Krótsza przekątna rombu dzieli go na dwa trójkąty równoboczne. Oblicz pole i obwód tego rombu
jeżeli dłuższa przekątna ma 6√3 cm długości.
9 sty 19:12
ICSP: połowa dłuższej przekątnej jest zarazem wysokością trójkąta równobocznego o bokach a,a, oraz
krótsza przekątna : a = 6
Obw = 6 * 4 = 24
P = 6*6*sin60o = 18√3
9 sty 19:15
-:):
skoro tak ... to krótsza przekątna równa jest a (bok rombu)
a dłuższa jest podwojoną wysokością trójkąta równobocznego czyli a
√3
a=6
Obwód ...

?
Pole ... z przekątnych
9 sty 19:19