8-kąt
BLAZEJ_505:

Jaki pole ma 8−kąt foremny o boku 8. Bo ja to bym zrobił tak
8=a
√2
a=4
√2
I teraz policzyłem pole dwóch trapezów Pt=2*
(8+12√2)*4√22=32
√2+96
Następnie obliczyłem pole prostokąta Pp=8*12
√2=96
√2
Suma tego wynosi 128
√2+96, a pole powinno wyjść 128(1+
√2)
więc w czym jest błąd
9 sty 19:07
BLAZEJ_505: sprawdzi mi ktoś to?
9 sty 19:24
ICSP: | 16 + 8√2 | |
Pt = |
| * 4√2 = (8 + 4√2)*4√2 = 32√2 + 32 |
| 2 | |
2P
t = 64
√2 + 64
P
prostokąta = 8(8
√2 + 8) = 64
√2 + 64
dodajemy i otrzymujemy : 128
√2 + 128 = 128(1+
√2)
9 sty 19:40
emte: błąd w podstawie trapezu i zarazem w boku prostokąta=8+8√2
9 sty 19:40