ostrosłup
alosza: Podstawą tostrosłupa jest trójkąt prostokątny i przeciwprostokątnej długości c i kącie ostrym
α. Wszystkie krawędzie boczne nachylone są do płaszczyzny podstawy pod kątem β. Wyznacz
objętość ostrosłupa.
9 sty 19:05
alosza: podbijam
9 sty 19:11
Aga: Spodek wysokości pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie( leży na środku
przeciwprostokątnej)
Wykonaj rysunek .Trójkąt o podstawie c jest równoramienny, a jego wysokość jest wysokością
ostrosłupa, trójkąt ten jest prostopadły do płaszczyzny podstawy.
Rysunek u mnie tak się długo wczytuje, że nie mam cierpliwości czekać.
9 sty 19:20
alosza: A dlaczego "Spodek wysokości pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie( leży na
środku przeciwprostokątnej)"?
9 sty 19:47
dero2005:

dane;
c, α, β
| ⎧ | a*b2 = c*h2 | |
| ⎨ | hb = sinα |
|
| ⎩ | a2+b2 = c2 | |
| 2H | | c*tg β | |
| = tgβ ⇒ H = |
|
|
| c | | 2 | |
9 sty 20:27