Oblicz współrzędne wierzchołka D i obwód L.
Mateusz: Punkty ABC są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. Oblicz współrzędne wierzchołka D i
obwód L równoległoboku gdy
A= −2,−3 B=3,−4 C=6,9
9 sty 19:02
Mateusz: Mogę liczyć na małą pomoc odnośnie tego jak się do tego zabrać ?
9 sty 19:05
Mateusz: Zdooła ktoś pomóc ?
9 sty 21:24
emte: np z równości wktorów, wektorAD=wektorowiBC
9 sty 21:29
Mateusz: A mógłbyś trochę rozwinąć ? : )
9 sty 21:31
emte: D=(x,y)
wektAD=[x+2,y+3]
wektBC=[6−3,9−(−4)]=[3,13]
x+2=3, y+3=13,...
9 sty 21:36
Mateusz: Ach takie coś, dzięki wielkie

A znasz też może jakiś inny sposób ?
9 sty 21:40
Basiek: Z długości boków, jako odległości między punktami można jeszcze, pokombinować z
równoległościami prostych, z wektorami z przekątnych... sposobów jest naprawdę kilka. Ten jest
najszybszy i chyba można zrobić najmniej błędów po drodze
9 sty 21:42
emte: można obliczyć środek AC, który będzie również środkiem BD
9 sty 21:43
Mateusz: Dzięki wielkie
9 sty 22:10