Ciągi
rativix: Witam dostałem zadanko do policzenia i szczerze nie potrafię się za nie zabrać oto one. Ciąg
(a,b,c) jest ciągiem arytmetycznym. Suma jego wyrazów jest równa 18. Jeżeli pierwszą liczbę
zmniejszymy o 25%, a trzecią zwiększymy o 50% to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciagu
geometrycznego. Wyznacz wyrazy ciagu geometrycznego.
9 sty 19:02
ICSP: 2b = a+c − średnia arytmetyczna jedno z własności ciągu arytmetycznego
a+b+c = 18
wniosek : b = 6
a+c = 18
0,75a * 1,5c = 36 − z treści zadania
układ równań :
a+c = 18
a*2c = 48
rozwiązanie zostawiam już tobie.
9 sty 19:08
ICSP: a+c = 18
1,125ac = 36
a+c = 18
ac = 32
teraz dobrze
9 sty 19:09
ICSP: z tego od razu masz :
z
2 − 18z + 32 = 0
Δ = 324 − 128 = 196
√Δ = 14
masz więc :
24,6,1,5 oraz 12,6,3
9 sty 19:12