Oblicz pole i obwód tego rombu jeżeli dłuższa przekątna ma 6{3} długości
aga: Krótsza przekątna rombu dzieli go na dwa trójkąty równoboczne.
9 sty 18:57
beti: niech a oznacza bok rombu i krótszą przekątną. Wówczas b − dłuższa przekątna jest sumą
wysokości dwóch trójkątów równobocznych o wspólnej podstawie oraz:
a
√3 = 6
√3
a=6
| | 1 | | 1 | |
teraz pole: P= |
| ab= |
| *6*6√3 = ...
|
| | 2 | | 2 | |
Obwód: L = 4a = ...
9 sty 19:07
aa:

kąty zaznaczone na czerwono i niebiesko mają tę samą miarę czli po 60 stopni. przekątna AC ma
długość 6
√3. przekątne rombu dzielą się na polowy więc długosc AE = 3
√3 . wysokość
| | a √3 | |
trójkąta równobocznego liczymy ze wzoru h = |
| a zauważyć można że AE = h. |
| | 2 | |
wyliczasz a. i dalej to juz sobie napewno dasz rade.
Ps sory za brzydki rysunek
9 sty 19:10