?
kila: rozwiąż równanie.pomóżcie
−3x2−5x−4>0
9 sty 18:55
Kejti: na początek oblicz:
Δ=b
2−4ac
Δ=...
x
1=...
x
2=...
9 sty 18:58
beti: 1)oblicz Δ
2) naszkicuj parabolkę z uzyciem tylko osi x (ramiona w dół)
3) odczytaj rozwiązanie
9 sty 18:58
kila: delta wychodzi −23 ?
9 sty 19:03
beti: tak, więc parabola cała lezy pod osią x
9 sty 19:07
kila: czyli jakie będzie rozwiazanie?
9 sty 19:11
beti: zbiór pusty
9 sty 19:13
Kejti: x∉lR
9 sty 19:13
kila: dzięki

mam jeszcze taką nierówność
4x
2−4x≥1
9 sty 19:14
kila: dzięki

mam jeszcze taką nierówność
4x
2−4x≥1
9 sty 19:14
kila: jak ja rozwiazać
9 sty 19:27
krystek : 4x2−4x−1≥0
9 sty 19:28
kila: i co dalej ? wyciągnąć 4x przed nawias?
9 sty 19:31
beti: obliczyć Δ
9 sty 19:33
kila: delta wychodzi 32 ?
9 sty 19:36
beti: tak
9 sty 19:37
kila: i jaki bedzie wynik końcowy?
9 sty 19:43
beti: √Δ=4
√2
wykresem jest parab. o ramionach skier. w góre i 2 m. zer.
rozwiązanie: xε(−∞, 2−2
√2> suma <2+2
√2, +∞)
9 sty 19:54
kila: dzieki
9 sty 21:26