planimetria............
stw: 1] Wysokości równoległoboku mają długości 2 i 4. oblicz pole równoległoboku wiedząć że
jego obwód wynosi 30.
2] Z dwóch przeciwległych wierzchołków kwadratu o boku 2 zakreślono okręgi o promieniu 2.
Oblicz pole soczewki wyznaczonej przez te okręgi
3] Dwusieczna kątów przyległych do boku AB trójkąta ABC przecinają się w punkcie K.
Odległość pkt K od odcinka AB wynosi 3. Jaka jest odległość pkt K od odcinka AC.
Odpowiedź uzasadnij
Z góry dziękuje za pomoc

Przede wszystkim chodzi mi o to jak zacząć/zabrać się za te zadania
26 mar 09:13
Bogdan:
1. Rozwiąż układ równań:
2a + 2b = 30
2a = 4b
2. Pole soczewki =
= Pole ćwiartki koła o promieniu + Pole ćwiartki koła o promieniu − Pole kwadratu.
3. Odcinek prostopadły do AB z punktu K wyznacza na boku AB punkt D, |KD| = 3.
Odcinek prostopadły do AC z punktu K wyznacza na boku AC punkt E, |KE| = x.
Czy trójkąty ADK i AEK są przystające?
26 mar 10:16