funkcja kwadratowa
Karolina: Oceń na podstawie wartości wyróżnika, ile miejsc zerowych ma funkcja kwadratowa, okreslona za
pomoca wzoru:
y=−3x2+7x
9 sty 18:37
Patryk: Δ=wyroznik
9 sty 18:38
beti: wyróżnik, czyli Δ wynosi 49 − to ile m. zer. ma funkcja?
9 sty 18:38
Karolina: własnie nie wiem..
9 sty 18:39
beti: Δ>0 −− to f. kwadr. ma dwa m. zer.
9 sty 18:41
Kejti: 2

Δ>0 => dwa miejsca zerowe
Δ=0 => jedno miejsce zerowe
Δ<0 => brak miejsc zerowych
9 sty 18:41
Karolina: nadal nie wiem jak obliczyc to miejsce.. wiem tylko jak wyroznik obliczyc
9 sty 18:43
Karolina: ahaa Kejti dziekuje
9 sty 18:43
Karolina: wytlumaczycie mi jeszcze jedno zad?
Wyznacz miejsca zer funkcji kwadratowej, jesli:
f(x)=−2x2−8x+10 jaki wzór?
9 sty 18:46
Aga: Liczysz Δ
x1 i x2 , to są właśnie miejsca zerowe.
9 sty 18:47
Karolina: ahaa a jesli wyjdzie mi ze funkcja ma tylko jedno miejsce zerowe to licze tylko x1?
9 sty 18:49
Aga: Jeśli Δ>0, to są 2 miejsca zerowe.
Jeśli Δ=0, to jest 1 miejsce zerowe,
jeśli Δ<0 to nie ma miejsc zerowych
9 sty 18:52
Karolina: przedstaw wzor funkcji kwadratowej f w postaci iloczynowej, jesli:
f(x)=1/2x
2+6x+10 a to
9 sty 19:27
Asik : nie umiem matmy
7 sty 19:34