trudne.
tropikalna: Oblicz pole trójkąta prostokatnego, którego jedna z przyprostokatnych wynosi 10cm, a
przeciwprostokątna jest o 4cm dłuzsza od drugiej przyprostokątnej,
Środki dwóch kolejnych boków kwadratu połączono ze sobą i z wierzchol kiem nie należącym
do tych boków.Oblicz pole otrzymanego trójkąta, jeżeli bok kwadratu ma długość a. jaką
częścią pola kwadratu jest pole trójkąta?
w dopowidziach jest
zad1 52,5cm
2
zads2 3/8
Z góry dziękuję za pomoc
26 mar 09:10
Bogdan:
1.
Jeśli x − długość drugiej przyprostokątnej, to jak oznaczysz długość
przeciwprostokątnej?
Potem zastosuj wzór Pitagorasa i wyznacz x.
Pole trójkąta = 12 * 10 * x
2.
Zacieniuj trójkąt, którego pole masz obliczyć.
Potem oblicz pola trzech trójkątów niezacieniowanych.
Pole trójkąta zacieniowanego = Pole kwadratu − pola trójkątów niezacieniowanych.
Następnie podziel Pole trójkąta zacieniowanego przez Pole kwadratu
26 mar 10:32
tropikalna: no wlasnie ulozylam równanie
102 + x2=(x+4)2
i wyszlo jakos dziwnie ze 100=16
26 mar 13:24
tropikalna: to ja wiem, ale jak ja mam obliczyc te pola trojkatow nie zacieniowanych?
26 mar 13:27
tropikalna: nie wiem czy dobrze ale pole jedneho z trojkatow niezac. wyszlo mi 1/8 a2 dziwne
26 mar 13:32
tropikalna: juz dobrze mi wyszlo z tymi trojkątami.. ale nadal mam problem z zad 1. czy ktos jest w
stanie mi pomoc?
26 mar 13:35
Bogdan:
Jeszcze raz zad. 1.
Rozwiń (x + 4)2
26 mar 13:44
tropikalna: x2 + 16
26 mar 13:46
tropikalna: x2 przenoismy, zmienia sie znam na ujemny, x2 sie skraca i wychodzi
100=16
26 mar 13:46
Bogdan:
Nie, zastosuj wzór skróconego mnożenia
26 mar 13:46
tropikalna: x
2 + 2*4*x + 16

?
26 mar 13:48
Bogdan:
Dobrze, ale ładniej by było od razu zapisać x2 + 8x + 16,
oblicz teraz x
26 mar 13:50
tropikalna: 10,5
26 mar 13:56
tropikalna: dsziękuję już dałam sobie rade z tym zadaniem
26 mar 13:58
tropikalna: ale jeszcze mam z taki problem:
Oblicz pole trapezu ,którego krótsza podstawa wynosi 12cm, a ramiona 10cm i 8 2/3 cm.
wysokosc trapezu stanowi 4/5 dł. dłuższego ramienia...
26 mar 14:00
Bogdan:
To jaką długość ma wysokość trapezu?
26 mar 14:02
Bogdan:
Wyprowadaź z górnych wierzchołków trapezu wysokości trapezu. Tworzą one
z ramionami trapezu trójkąty prostokątne. Z twierdzenia Pitagorasa wyznacz
długości przyprostokątnych tych trójkątów, które zawarte są w podstawie dolnej
trapezu. Biorąc te wyliczone długości i długość 12 otrzymasz długość dolnej
podstawy trapezu.
26 mar 14:10
tropikalna: wysokosc ma 8 i 2/3cm
26 mar 14:20
tropikalna: nie, nie... wysokosc to 4/5 ramienia
26 mar 14:21
tropikalna: pole wyszło mi 1/2 (12 + √11 1/9 ) * 8
a w odpowiedziach jest 133 1/3
26 mar 14:35
Bogdan:
Odpowiedź jest P = 13313
h = 8
Dolna podstawa = 313 + 12 + 6
26 mar 14:40
tropikalna: mam jeszcze problem z takim zadaniem:
W prostokącie jeden bok jest o 8cm dłuższy od drugiego, a pole prostokąta jest równe polu
kwadratu, którego przekątna ma długość 12 pierw. z 2 cm, powiekszonemu o kwadrat dł.
krótszego boku prostokąta. Oblicz obwód prostokąta.
punkty B=(2,3) D=(−2,−3) są przeciwległymi wierzchołkami rombu ABCD o bok 5. Oblicz
współrzędne wierzchołków A i C oraz pole rombu.
26 mar 14:43
Bogdan:
Przepraszam, ale teraz mam inne zajęcia, dziękuję za współpracę.
26 mar 14:47
tropikalna: Odpowiedź jest P = 13313
h = 8
Dolna podstawa = 313 + 12 + 6
wiem, wiem juz sama doszlam ze pierw. z 11 1/9 = √100/9 = 3 1/3
26 mar 14:48
tropikalna: ja też dziękuję.
26 mar 14:48