matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
skracanie ułamków w wymiernej
sweetmelody:
funkcja wymierna skracanie ułamków mam to podzielić przez siebie
x
3
+7x
2
x−7
=U{X
3
+7x
2
x−7}:{x
2
+6x−7 }=
x
2
+6x−7
9 sty 18:19
Eta:
licznik: x
2
(x+7) −1(x+7) = (x+7)(x
2
−1)= (x+7)(x−1)(x+1 mianownik : x
2
−x+7x −7 = x(x−1)+7(x−1) = (x−1)(x+7) założenie x≠1 i x≠ −7
L
teraz uprość :
=...........
M
9 sty 18:26
kati:
i teraz poskracac
9 sty 18:29