tryg
gosc: a) sin
2x − 8sinxcosx + 7cos
2x=0
b) 4sin(πx)=4x
2 −4x +5
mogą byc i wskazówki słowne
9 sty 18:16
ZKS:
a)
sin2x − 8sinxcosx + 16cos2x − 9cos
2x = 0
(sinx − 4cosx)2 − (3cosx)
2 = 0
(sinx − 4 cosx − 3cosx)(sinx − 4cosx + cosx) = 0
(sinx − 7cosx)(sinx − cosx) = 0
Dokończ.
b)
4sin(πx) = 4x
2 − 4x + 5
| | 1 | |
sin(πx) = (x − |
| )2 + 1 |
| | 2 | |
| | 1 | |
sin(πx) ZW = <−1 ; 1> (x − |
| )2 + 1 ZW = <1 ; ∞) |
| | 2 | |
Więc widzimy że jedynym możliwym punktem który spełnia to równanie będzie x
w paraboli bo dla
tego punktu osiągnie najmniejszą wartość równą 1.
xw yw
| | 1 | |
Sprawdźmy co się dzieje dla x = |
| |
| | 2 | |
| | π | | 1 | |
sin( |
| ) = 1 Dostajemy równanie prawdziwe czyli x = |
| spełnia nasze równanie. |
| | 2 | | 2 | |
9 sty 18:59
gosc: a czy w podpunkcie a mozna po prostu podzielic przez sin2x bądz cosx?
i jeszcze pytanie na jakiej zasadzie przechodzi się z lini 2 do 3 w podpunkcie a?
9 sty 22:23
gosc: cos2x *
9 sty 22:25
ZKS:
Można też podzielić przez sin2x lub cos2x jeżeli nie spełniają podanego równania.
Wzór a2 − b2 = (a − b)(a + b).
9 sty 22:35
gosc: cos2x *
9 sty 22:37
gosc: Jeszcze jedno, nie bardzo rozumiem w podpunkcie b ostatniego zapisu sin(πx) ZW...
9 sty 22:42
ZKS:
Jest to zbiór wartości sin(πx).
9 sty 22:43
gosc: no tak,... dzięki!
9 sty 22:45
ZKS:
You are welcome.
9 sty 22:48