proszę o pomoc
Ewelinka918273: proszę o rozwiązanie: sinx=sin5x
9 sty 18:14
Aga: 5x=x+2kπ lub 5x=π−x+2kπ, k∊Z
4x=2kπ lub 6x=2kπ
dokończ
9 sty 18:23
Ewelinka918273: | | π | | π | |
dziękuję bardzo, a takie: sin2(x− |
| )+2cos(x− |
| )=2 |
| | 6 | | 6 | |
9 sty 18:27
Aga: | | π | | π | |
sin2(x− |
| )=1−cos2(x− |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
| | π | |
podstaw pomocniczą zmienną t=cos(x− |
| ) i rozwiąż równanie kwadratowe, |
| | 6 | |
a następnie wróć do podstawienia
9 sty 18:31
a:

αβγ
9 sty 18:33
Ewelinka918273: | | π | |
t=√2−1czyli cos(x− |
| ) = √2−1 |
| | 6 | |
i co dalej?
9 sty 18:36
Ewelinka918273: | | π | |
popełniłam błąd w obliczeniach, wychodzi, że t=1, a końcowa odpowiedź, że x= |
| =2kπ, k∊C. |
| | 6 | |
Zgadza się?
9 sty 18:41
Aga: Źle
Po redukcji otrzymasz takie równanie.
t2−2t+1=0
9 sty 18:42
Aga: Źle
Po redukcji otrzymasz takie równanie.
t2−2t+1=0
9 sty 18:43
Aga: t=1, ale końcowa odp. jest inna.
9 sty 18:44