matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tryg
gosc:
1
3tg
2
x −
=5
cos
2
x
koncowy wynik wychodzi mi sin
2
x=1 nie wiem gdzie błąd robię. Najpierw sprowadzam do wspólnego mianownika, pozniej zamieniam cosinusa z jedynki trygonometrycznej na sinus.
9 sty 18:12
Święty:
π
D: cos
2
x≠0 ⋀ x≠
+kπ , k∊C
2
D=?
3sin
2
x−1
=5
cos
2
x
3sin
2
x−1=5cos
2
x 3sin
2
x−1=5(1−sin
2
x) 3sin
2
x−1=5−5sin
2
x 8sin
2
x=6
3
sin
2
x=
4
...
9 sty 18:19
gosc:
dzięki! widze bład....
9 sty 18:27