równania z parametrem f liniowa
pomocy ;/: Ustal liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m, wykonaj wykres zależności liczby
rozwiązań od parametru m.
|x|+|x−1|=m
mam to do rozwiązania z definicji a nie z graficznej metody
9 sty 18:00
pomocy ;/: zapisałam coś takiego:
| | ⎧ | x dla m ≥ 0 | |
| |x|= | ⎩ | −x dla m <0 |
|
| | ⎧ | x−1 dla m≥1 | |
| |x−1|= | ⎩ | −x+1 dla m <1 |
|
| | ⎧ | x+(x−1)=2x−1, x≥1 | |
| |x|+|x−1|= | ⎩ | −x+(x−1)= −1 |
|
co dalej?
9 sty 18:09
pomocy ;/: ponawiam swoją prośbę o pomoc
9 sty 18:23