dany jest ciąg
miruś: dany jest ciąg 40,30,20,10,0......
a) ile wynosi a41=?
b)ktrórym wyrazem ciągu jest liczba 110
c)w ciągu artymatycznego są a3=7
a6=13 wyznacz ją i oblicz jej 10 wyraz
proszę niech mi ktoś pomorzę, z gory dzięki
9 sty 17:57
beti: ciąg jest arytmetyczny, więc:
a) a1=40, r=30−40=−10 −− a41=a1+40r −− podstaw i oblicz
9 sty 18:02
miruś: dzięki
9 sty 18:03
beti: b) dla jakiego n an = 110? −− korzystamy ze wzoru na wyraz ogólny:
110 = 40+(n−1)*(−10) −− wyznacz n
c) co to znaczy: wyznacz ją? −− czyli co?
9 sty 18:05
miruś: niewiem:(
9 sty 18:06
beti: przepisz porządnie polecenie c)
9 sty 18:09