wazne
ja: oblicz cos60/1+sin60+1/tg30 dzieki
9 sty 17:57
beti: podstaw wartości funkcji dla danych kątów i doprowadź do najprostrzej postaci
9 sty 18:11
ja: też tak robiłam ale wychodziło mi tak ze się nie dało nic zrobić
9 sty 18:13
9 sty 18:14
ja: a ma wyjść 2...
9 sty 18:14
ja: wyszło 1/2 /1+√3/2 + 1/√3/3 i co mam dalej zrobić?
9 sty 18:15
Eta:
| | 1 | |
= |
| +√3= ...... usuń niewymierność =2−√3+√3= 2 |
| | 2+√3 | |
9 sty 18:19
9 sty 18:23
beti: | | √3+3(2+√3) | | 4√3+6 | |
= sprowadzamy do wsp.mian. = |
| = |
| = |
| | (2+√3)√3 | | 2√3+3 | |
9 sty 18:24