matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
czworokąty
Owca:
jedna z przekątnych rombu jest o 6cm dłuższa od drugiej. Pole tego rombu jest równe 56cm
2
. Oblicz obwód tego rombu .
9 sty 17:54
Aga:
e,f przekątne rombu, a bok rombu e=x i x>0 f=x+6
e*f
P=
2
x(x+6)
=56
2
x
2
+6x−112=0 oblicz x długość boku rombu obliczysz z twierdzenia Pitagorasa
1
1
a
2
=(
e)
2
+(
f
)
2
2
2
9 sty 18:38