Równia pochyła - fizyka
Nieporadny fizyk: Na sankach, z górki o wysokości 5m, zjeżdża chłopiec, który wraz z sankami ma masę 60 kg.
| | m | |
Saneczkarz po zjechaniu z góry, u podnoża miał prędkość 5 |
| . Współczynnik tarcia wynosił |
| | s | |
0,12/
Po jakim czasie od zjazdu z górki sanki się zatrzymały?
9 sty 17:47
Nieporadny fizyk: Jakaś podpowiedz? Chyba jest tu ktoś ogarniający fizykę?
9 sty 18:23
ejendi:
T=mg*0,12
a=dv/dt
T=m*a
mg*0,12=m*dv/dt
dt=dv/(g*0,12)
dt=5/(9,81*0,12)
dt=4,247 s
9 sty 18:31
Nieporadny fizyk: A bez pochodnych? To zadanie z matury podstawowej z fizyki?
9 sty 18:36
Nieporadny fizyk: Up!
9 sty 19:03
ejendi: to nie są pochodne, tak oznaczyłem tylko różnice czasu i prędkości
dv=vp−vk=5−0=5 prędkość spada od 5 m/s do 0 m/s
dt=czas do momentu zatrzymania,
9 sty 19:09
Nieporadny fizyk: A jak byś obliczył pracę sił tarcia wykonaną przy zjeździe?
Jak znaleźć drogę jaką przebyły sanki?
9 sty 19:21
Nieporadny fizyk: Podbijam
9 sty 21:02
ejendi:
s=vp*t+at2/2
a=5/4,247 (zmiana prędkości z 5 do 0 w czasie 4,247s) tutaj=v/t czyli wzór na s
jest s=v*t−(v/(2t)*t2=vt−(vt/2)=vt/2=10,6175 m
albo po kolei
s=5*4,247−((5/4,247)/2)*4,2472 odejmujemy bo przyspieszenie ujemne
s=5*4,247−(5/2)*4,247
s=4,247(5−5/2)
s=10,6175 m
P=F*s=T*s
P=0,12*mgs=0,12*60*9,81*10,6175
P=749,935 Nm
9 sty 21:51