Planimetria
stw: Witam proszę o pomoc z zadaniem − Promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym ma
długość R. Znajdź promień okręgu wpisanego w ten trójkąt i obwód trójkąta.
26 mar 08:56
Sabin:
Musisz powiązać ze sobą 3 wzory:
| | 2 | |
na promień okręgu opisanego: R = |
| h, gdzie h − wysokość |
| | 3 | |
| | 1 | |
na promień okręgu wpisanego: r = |
| h |
| | 3 | |
| | a√3 | |
na wysokość w trójkącie równobocznym: h = |
| |
| | 2 | |
Obwód = 3a, gdzie a wyliczysz z ostatniego równania.
26 mar 12:18